Wednesday, May 4, 2011

Home » , , , , » 10 Tips Mengurangkan Lemak Manja!

10 Tips Mengurangkan Lemak Manja!

 uish...Lemak Manja...? Oh nooo! aku tak suka lemak manja ni..memang manja ah..sampaikan aku sendiri jadi manja dan manja lagi..ahhaha..! Lemak ni semakin menjadi apabila kita sendiri malas untuk bergerak, makan ikut nafsu sampai tak ingat dunia.. Masalah lemak manja duduk dalam badan kita ini bukan sahaja dalam badan orang muda-muda..tapi dalam badan orang tua, remaja dan sekarang budak sekolah rendah juga!!!!
so..mari kita kongsikan tips-tips yang ditunggu oleh semua lelaki dan wanita pujaan malaya, termasuklah aku sendiri..hahaha..sedar diri kan..kih4..tapi jap. sumber ni dari page kat Facebook. tapi dyerang refer ni..
Sumber:
 Credit to them. Sharing is caring kan..biar sama dapat ilmu.. =)


1. Elakkan/kurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi seperti ayam goreng, nasi
goreng, lemak tepu tinggi seperti susu sejat , santan kelapa dan susu cair. semuanya lemak tuu..!

2. Elakkan/kurangkan pengambilan makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi seperti kek, desert, coklat dan ais krim. so, jangan merungut time gula naek keh!

3. Jangan ,minum sebelum habis makan. So, minum lepas makan.

4. Elakkan pengambilan minuman bergas. Amik la sky juice..out from gas tau.ehh..

5. Kurangkan memakan makanan berminyak. Lebih kurang cam tips 1 tu..

6. Elakkan makan makanan ringan. Seperti contoz, super ring.hah! amek kau..

7. Makan makanan berfiber seperti produk bijirin terutama oat, buah-buahan dan sayuran.

8. Pengambilan makanan secara berkala dan teratur. Bukan 24 jam nguyah!

9. Perbanyakkan pengambilan makanan yang direbus. Walau tahu rasa amat tawar rebus ni..

10. Selalu bersenam untuk menghilangkan lemak tepu/manja di badan. Bukan bersenam   
     atas katil 24/7.. haha.. 

Sumber : Google Image.
P/S : Haha..bagus je aku bagi tips..tapi badan aku sendiri? obese yo! 

6 comments:

  1. bagus2.. =) thanx for sharing

    ReplyDelete
  2. entah bila lah dpt pinggang mcm tu..sob..sob..sob..

    ReplyDelete
  3. Assalam...tips yg sihat.hehehe...selalu makan ikan rebus...dan lauk2 berair...khasiat byk, kurang kolestrol...nak nak ikan tuke bakar asam pedas...fuuuhhh...eh tuu kira rebus ker?huhuhu

    Terbaru►Informasi : Kenapa Entri BI BM

    ReplyDelete
  4. lemak manja tu ape mason? hehe...

    http://akuislam.com/blog/renungan/madrasah-cintaku/#axzz1LdQB2YsU

    ReplyDelete

Doakan Sern jadi kurus!