Saturday, June 26, 2010

AWARD!!

yeahh..
takda apa2 nak cakap. just nak say thanks kat Nurul Ellina, empunya blog Tired Girl sebab bagi award..
thanks eyh..eheheh...!!!
nak share je aku dapat award.ehehhe...

Intai Apa Ada!

Thursday, June 24, 2010

5 Easy Ways to Keep Your Brain Sharp!!!!





Everyone is forgetful, but as we age, we start to feel like our brains are slowing down a bit—and that can be the most frustrating thing in the world. Luckily, research shows there is a lot you can do to avoid those “senior moments." Whether it's relaxation or adding certain foods to your diet, read on for some techniques worth trying.
 1. Chill Out
The brain remembers better when it’s relaxed, say researchers at the California Institute of Technology, so take a few minutes each day to breathe deeply or meditate. "The positive of meditation is you have focused concentration and relaxation taking place at the same time," says Elizabeth Edgerly, PhD, spokesperson for the Alzheimer's Association. "Researchers believe those things are good because they're developing new connections for your brain cells.
 2. Focus on the Future
People who regularly made plans and looked forward to upcoming events had a 50 percent reduced risk of Alzheimer’s disease, according to a recent study. But don’t worry if your calendar isn’t overflowing with life-changing events.  Something as simple as setting a goal to have a weekly coffee date with a friend (and keeping it) will do. "Psychologically it keeps us motivated," Dr. Edgerly says. "There's evidence that people who have a purpose in life or who are working on long-or short-term goals appear to do better." In other words, keep your brain looking forward.
 3. Go for a Walk
Mildly elevated glucose levels (even if you don’t have diabetes) can harm the area of the brain that helps you form memories, say Columbia University researchers. Experts agree that physical activity can help get blood glucose down to normal levels. In fact, the strongest evidence is regarding the effect of physical activity on the brain. Dr. Edgerly says, "When you exercise, you release chemicals that are good for your brain. It's like a mini fountain of youth in your brain, and the only way you can get it is exercise." In other words, when you take care of your heart, you take care of your brain.
 4. Snack on Berries
Blueberries have compounds called anthocyanins that help communication between brain cells and appear to improve memory, says Robert Krikorian, PhD, professor of psychiatry and behavioral neuroscience at the University of Cincinnati. In general, Dr. Edgerly says the darker the fruit or vegetable, the better. She adds, "It's a healthy, well-rounded diet, especially one that mimics a Mediterranean diet, and that's fish, lots of fruits and vegetables, and red wine, everyone likes the red wine part."
 5. Learn Something New
Take a Spanish class online, join a knitting club, or learn to play poker. A UC Irvine study found that mental stimulation limits the debilitating effects of aging on memory and the mind. But the best thing for your brain, Dr. Edgerly insists, is when you combine learning something new with physical activity. "It should be something like dancing, or coaching a sport. Or go learn golf with your girlfriends. That sort of thing is even better for your brain than, say, a crossword puzzle.”

INFO: Yahoo health!
Intai Apa Ada!

Monday, June 21, 2010

!!! PAYU DARA PANJANGKAN USIA LELAKI????

euuuw....!
betul ke benda camne..?hahah..pening aku..kalau lah betul..hais...renung untuk lama2 leh tak?tapi berdosa woo..
benda ne aku jumpa kat Facebook la..kalau korang tak cayer, korang tengok lah sendiri..Nah!
ak sertakan sekali ngan bukti nye tau..ahahhah..okeylah..betul ke tak, korang nilai sendiri yerp...!sampai sini je entry kali ne..agak 18SG sikit.tapi info ni ntah tepat ke tak, aku tak tau la..salah jangan salahkan aku yerp!

Intai Apa Ada!

Bila mereka BERSATU.











hahha..
saje je nak wat gempak actuali.
just nak share one story..friendship story.hehehe. speaking jap okay.
this happen four years ago in a small town call BINTANGOR.
nothing to proud with the town okay. Just a SMALL town for me..dunno otherS..
what make me proud is, BINTANGOR had become a place which a BEST FRIENDSHIP ever grow within me, them, they.yeah, it all the same actually.hehe..




im SURE u fEeL weird because im the only guy there right?relax dude. Don't you think that im the luckiest one?ahaha...yeah..im the only selected one's. People would say it would say it weird, but, LIKE I CARE!!

yeah...im happy to know and meet them..thanks God for giving me chance to know and built a friendship with them..





It's been 4 years now. Time flies and what's left is the memories. Everything is still fresh in my mind, though. It felt like it was just yesterday we spent the night at Miss Nel's 'Condo'.huhu...
Everyone miss the nights. In fact we miss every single moment we had spent together, from the pre Forum to the post Forum to the reunion.damn much.

We laughed.
We gossiped.
We got emo.
We cried.
We munched.
We sang.

O yea, we have a heart-to-heart talk as well right? Still remember that one of my friend Beattrice kantoi that time. Me, yea, it was i who started it. I took her phone just to check it out. And she forgot that she have just sent a text to someone. There you go, 'Delivered to: Honey' popped out when the phone was already with me. Haha..she was caught red-handed.

And that was when everyone has to talk about their private life, including Miss Nel our only gorgeous, adorable and elegant teacher.  
AND, still im remember till now. Beattrice, do you still remember the quote that you say it out.."Cantik meh...?"
hahaha...everyone laugh at you. Yeah, we dont blame you because you doesn't know the truth yet. And after you know about it, what more, LAUGH dude!!hahaha...
to MISS Re don't angry ya.i just a bit joke on that time.hehehe..
But..time pass so fast. All that have become a greatest memory of all..




I miss that moment! Can we rewind the time please?





i really miss all of them. Hardly to find a group member and indeed a best friend like them..what can i say? 





THEY ARE REALLY GREAT FRIENDS EVER!


For information,
D' Kenz (pronounced as 'The Kench') is our group name... I mean Forum group name.
And FYI, it's Forum BM not English.
Miss THEM like crazy!!!!!

Now, hardly to meet them. All of us separate. To continue our own study. But, what you all need to know, all of us now involve in one job option. TEACHER. WE PROUD TO BE A TEACHER. NO DOUBT.hahaha...only Dorina which continue her study at UKM there. 
A liltle bit info.
1. RE Da Kenz = IPG Rajang Bintangor.
2. Mel Da Kenz= IPG Batu Lintang. But now at Otago New Zealand. 
3. Beat Da Kenz= IPG Gaya. But now at Plymouth UK.
4. Dorina Da Kenz = UKM, Kampus Bangi.
5. ME? IPG Terengganu
6. Miss Nel = Teaching at SMK KAI Chung.

thats all from me..enjoy it okay.some bit sharing here bout my great friendship.hhehe..




feel free, drop to my friend Blog, which i got CP from her entry.hehe..some sharing happen here okay.permission was given by her.thanks beat.
Intai Apa Ada!

Mana Satu Awek Ideal BAGIKU..?

hahah..jangan salah sangka ye..
gua saje je nak wat tajuk tu..bagi gempak sikit..
gua just nak tanya korang, mana satu HP yang sesuai dan paling ideal buat gua pada pandangan koranG?
sebabnye...nak beli lahh...?minta pendapat korang..kot2, ada yang lagi sesuai kan...

ni ada dua pilihan gua..Nokia N97 Mini dan Nokia Xpress Muzik 5730.
So, pandangan anda? Hit ne back!

Intai Apa Ada!

Sunday, June 20, 2010

Temuduga WAJIB bagi semua calon..!!jangan ketinggalan!!!

hye peeps!!
gua nak share sesuatu kat korang..ne gua dapat dari member gua...sangat menggerunkan bagi gua..tak salah gua rasa kalau gua share dengan korang kan..?
walaupun gua ni bukan penganut agama Islam.tapi agak menimbulkan keinsafan kepada gua..sungguh gua cakap. kalau korang tak rasa apa-apa, gua tak tau la nak cakap ape..tapi gua memang sangat teruja..teruja yang teramat..gua berminat dalam mengetahui hal2 sebegini..iyelah, gua kan study kat IPG Terengganu..memang gua banyak diberikan pendedahan daripada member2 gua..
korang tengok ah..insaflah eyh..



Temuduga sebagai "Calon Jenazah"





Semua Akan Dikehendaki Hadir Tanpa Sebarang Pengecualian





Kekosongan Jawatan:

1.Ahli Syurga Dari Awal.

2.Ahli Neraka Dari Awal.

3.Ahli Neraka Sementara ..Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.


Empat Ganjaran Lumayan (Khas Untuk Jawatan )

1.Nikmat Kubur.

2.Perlindungan Di

Padang Mahsyar.

3.Keselamatan Meniti Titian Sirat.

4.Syurga Yang Kekal
Abadi.


Tarikh Temuduga: Bila-Bila Masa



Secara Adhoc Bermula Dari Saat Membaca Iklan Ini.

Lokasi Temuduga: Di Dalam Kubur (Alam Barzakh).

Kelayakan:

1.Anda Tidak Perlu Bawa Siji-Sijil, termasuk Sijil Saham Termasuk Saham 


Internet.

2.Anda Tidak Perlu Bawa Pingat , Mercedes Mata Belalang Atau Kad Kredit.

3.Anda Tidak Perlu Bawa Wang Atau Harta Serta Emas Yang Anda Kumpul.

4.Anda Tidak Perlu Berparas Rupa Yg Cantik, Hensem Atau Berbadan Tegap Atau Seksi.

Sila Bawa Dokumen Asal Iaitu : Iman Dan Amal

Serta Sedekah Jariah Sebagai Sokongan.

Panel/Penemuduga: Mungkar Dan Nakir.

Enam Soalan Bocor:

1.Siapa Tuhan Anda?

2.Apa Agama Anda?

3.Siapa Nabi Anda?

5.Apa Kitab Anda?

5.Di Mana Kiblat Anda?

6.Siapa Saudara Anda?

Cara Memohon:

Anda Cuma Perlu Menunggu Penjemput Yang Berkaliber Untuk Menjemput 


Anda. Ia Akan

Menjemput Anda Pada Bila-Bila Masa Saja (Mu
ngkin Sekejap Lagi). Ia Akan 





Berlembut Kepada Orang-Orang Tertentu Dan Akan Bengis Kepada Orang-Orang





 Tertentu. Ia Diberi Nama Izrail.

so, renungkanlah..gua sekadar untuk share ngan korang.menjadi peringatan kepada kita semua ok.
Semoga maju jaya.




Intai Apa Ada!

K.A.M.I

terjah..terjah..!
hheheh...melalut pulak aku ne..
tadi, duk termenung time makan tadi, aku duk teringat..teringat kat suasana kat maktab IPG sebenarnya.. yelah..kat sana makan semuanya dengan member2..rindu gak la ngan suasana kat sana..time nak makan, dok sibuk SMS "Jom kuar makan!", "kul bpe nak makan?" kat umah lain plak suasananye..mumy panggil untuk makan.kalau tak pun, gerak sendiri gi dapur, cedok nasi, cedok lauk, makan..hahaha.. TAPI.......
suasana pasti berubah apabila naik semester..confirm. Akan berubah dari semasa ke semasa.yelah.dalam proses mengenal HATI BUDI  masing-masing kan...tapi takpe, manusia kan setiasa berubah mengikut perubahan semasa..nak up to date.hahahah.
tapi seriusly, gua rindu saat2 time masa kenal dulu dulu kala..time tu semua baek  BAIK. rindu sangat-sangat dengan mereka..ada yang maintain, ada yang stay, ada yang berubah mendadak.hahhaah...tapi apa pun, gua akan cuba untuk memperbaiki hubungan gua dengan sesetengah orang kat IPG tu..gua tau gua mampu. yeah, back to the normal lah orang katakan.

kat sini nak listout sikit kat orang2 yang gua rindu (sukati la.gua nye blog, gua nye perasaan.gua nak tunjuk ar)

1. SEMUA budak-budak kelas gua Kajian Sosial 2
SEMUA TIADA PENGECUALIAN.muktamad.
2. budak-budak sama course ngan gua Kajian Sosial 1
terutama sekali Mior, ANGRIAH, aiMAN, aINA, aZrINE (geng sewa keta..=))
3. Mama Angkat KS1 Puan Siti Rahimah
4. Songeh PAK GUARD IPG KDRI
5. Dak2 batch lain gak.akak n abg senior, adik junior, dak2 batch aku trutama skali.
6. Yang penting sekali, makanan kat sana..ahhahahahahah...
LAst skaLI, ahli2 JPP 2010/2011



thatS alL.
Intai Apa Ada!

apa! DIMANSUHKAN?

hye peeps..!
hah, tahu tak kenapa tajuk gua kali ne macam tu..?
takda, sekarang kan panas topik UPSR dan PMR yang akan dimansuhkan sebagai peperiksaan awam..Gua sebagai guru pelatih dan bakal menjadi seorang pendidik pada 3 tahun setengah yang akan datang, sebenarnya kureng kurang setuju  dengan cadangan Kementerian Pelajaran membayangkan kemungkinan akan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) di masa hadapan. Sekiranya betullah terjadi, maka macam mana nak nilai kemampuan sesorang pelajar itu...? Memanglah pada dasarnya kejayaan dan kecermelangan sesorang pelajar tidak boleh diukur melalui kertas semata-mata, tetapi pada saat ini, itulah mekanisme yang ada dan tepat  pada saat ini untuk mengukur sejauh mana pencapaian pelajar setakat mereka berada di sekolah. Pelajar akan kurang serius dengan pelajaran mereka sekiranya meraka tahu bahawa peperiksaan awam UPSR dan PMR dimansuhkan. Mana tak nya, bersuka ria lah mereka. Sekurang-kurangnya kita dapat membendung pelbagai masalah sosial yang bakal berlaku sepanjang masa mereka mengambil peperiksaan PMR tersebut. Dengan cara melanjutkan lagi tarikh peperiksaan mereka. Tak ke begitu? 


Baiklah, apa pandangan anda sebagai pembaca blog gua..?
Gua menunggu segala feedback dan maklum balas saudara saudari tentang pandangan anda tentang isu ne...


chow lu..=)
Intai Apa Ada!

BELIA BENCI ROKOK!




hye peeps!
yeah..kali ne nak wat post sal kesihatan la plak..saje je nak share ngan korang..
aku ne anti rokok actuali.langsung tidak menyukai bau asap rokok.pergh..seksa giler rasa sedut asap rokok yang berkepul-kepul dikeluarkan oleh si perokok sekitar aku. tapi nak wat camne..dah dinasihatkan, tapi still degil..sukati korang lah...malas dah aku nak kepo-kepo lagi..

Nah...korang baca sendiri la KEBURUKKAN menghisap rokok tu..walaupun hanya SEBATANG. Baik korang hisap benda lain daripada hisap rokok tu..takda faedahnye bai beb..korang baca la sendiri..kalau rajin baca la..kalau lagi rajin, sebarkan..nasihatkan orang sekeliling korangn tu...belum terlambat agi nak taubat...hahaha....

Seperti 80% perokok yang lain, anda mungkin telah mencuba beberapa kali untuk berhenti merokok tetapi tidak berjaya. Apakah ianya terlalu lewat untuk anda berhenti? Jawapannya sudah tentu tidak.

Jika anda berhenti merokok pada umur 60 atau 80 sekalipun, masih banyak kesan buruk akibat merokok yang dapat dihentikan. Atau mungkin anda tergolong dalam 46% perokok dewasa yang tidak percaya merokok boleh membahayakan kesihatan atau pun tiada faedahnya jika anda berhenti sekarang, sudah terlewat. Jika anda tergolong dalam kumpulan ini, renungi fakta berikut:

Dalam masa lapan jam selepas berhenti merokok, kadar denyutan nadi dan tekanan darah turun dan paras oksigen dalam badan anda akan naik.
Dalam tempoh 24 jam selepas berhenti, risiko serangan jantung menurun.
Selepas sebulan, peredaran darah bertambah baik, tenaga anda bertam- bah dan fungsi paru-apru anda meningkat sebanyak 30%.
Selepas setahun, risiko anda mendapat penyakit jantung menurun sebanyak 50% jika dibanding dengan mereka yang terus merokok.
Selepas 5 tahun, risiko anda mendapat strok mula menurun.
Selepas 10 tahun, kemungkinan anda mendapat kanser paru-paru adalah sama dengan mereka yang tidak pernah merokok.
Setiap kali anda menyedut, anda menyerap masuk lebih dari 4,700 bahan kimia yang telah terbukti memberi kesan buruk pada setiap inci tubuh anda. Antara kesan tidak serius ialah kulit lebih cepat berkedut, gigi dan jari menjadi kuning dan lambat baik dari luka.
Antara kesan yang sangat merbahaya ialah osteoporosis, retak pinggul, katarak, kencing manis, kehilangan gigi dan emfisema.

Di Amerika, setiap tahun sejumlah 400,000 orang meninggal dunia atas sebab yang ada kena mengena dengan merokok. 50% dari kematian tersebut disebabkan penyakit kardiovaskular dan 30% lagi oleh kanser paru-paru. Merokok membahayakan jantung anda, jika anda berhenti merokok, risiko mendapat serangan jantung menurun sebanyak 50% dalam masa setahun. Merokok juga berada di tangga teratas dalam senarai penyebab kanser.

Merokok adalah ketagihan, mudah dan jelas. Jangan salahkan diri anda jika anda telah beberapa kali cuba untuk berhenti tetapi gagal. Kandungan utama tembakau ialah nikotin dan ia merupakan dadah yang paling kuat menyebabkan ketagihan.

Adakah tiada harapan lagi? Tidak. Ramai yang telah berjaya berhenti dan anda pun boleh, jika anda mahu.

Jika anda mahu berhenti, disenaraikan beberapa cara untuk membantu anda.

Tetapkan tarikh dan patuhinya. Para pakar melaporkan bahawa mereka yang menetapkan tarikh mempunyai kemungkinan yang tinggi untuk berjaya.

Elakkan dari mendapat tekanan. Banyak petua yang boleh diamalkan untuk mengurangkan tekanan.

Berhenti terus. Kalau anda ikut cara ini, anda mungkin akan mengalami sindrom tarikan untuk selama seminggu hingga 10 hari tetapi anda akan melepasi halangan.

Buang kesemuanya. Pada hari yang ditetapkan, buang semua rokok, termasuk yang tersembunyi di mana-mana. Buang pemetik api, mancis dan tempat habuk rokok.

Bersedia untuk melawan keinginan untuk merokok. Semasa anda melalui sindrom tarikan, anda mungkin mengalami gejala berikut: masalah perut, sukar memberi tumpuan, mengantuk, susah untuk tidur dan mudah marah.

Anda boleh berhenti secara beransur-ansur. Sebaik saja nikotin telah dinyah keluar dari tubuh anda, gejala sindrom tarikan akan hilang sedikit demi sedikit. Ada kemungkinan ianya tidak hilang kesemuanya kerana satu tidak pernah cukup. Jika anda merokok sebatang anda ingin sedozen ataupun lebih.

Petua untuk membantu anda:

Tukar kebiasaan anda.
Elakkan tekanan. Elakkan bekerja hingga lewat hari
Jauhkan diri dari perokok
Berikan kata-kata semangat kepada diri anda setiap hari
Buat janji dan memberi ganjaran kepada diri anda
Menyimpan duit rokok
Curi masa – lambat-lambatkan menyalakan rokok
Minum air secukupnya
Kurangkan minuman yang mengandungi kafein
Bersarapan pagi
Walaupun berhenti terus merupakan cara terbaik, namun jika anda terpaksa berhenti secara beransur-ansur, yang penting adalah untuk BERHENTI.

Anda mungkin tidak kisah dengan kesihatan atau nyawa anda, tetapi pertimbangkan kesihatan dan nyawa orang yang anda sayangi. Adakah mereka akan memaafkan anda jika mereka mendapat kesan buruk dari asap rokok yang dihembus keluar oleh anda.
Renung renungkanlah.

diperOLEH dari sumber info kesihatan.jenuh tangan on9.jadi baca la benda ilmiah sket..daripada layan blue2...opsS..kantoi dah aku..ahahhah..
okeyhlah..hayati.
Intai Apa Ada!