Thursday, June 2, 2011

Home » , , , , , » Lontong boleh membunuh?

Lontong boleh membunuh?

Harlu semua!
Mesti semua tengah terkejut kan dengan statament : Lontong boleh membunuh?
Betul..Sern tak tipu. Lontong memang boleh membunuh!
Tetapi bagaimana? Nak tahu tak? Cepuk kang!
Relax okay, Sern tahu tu faveret. Jangan la neves dlu bhai..
Korang tau tak yang Lontong ni ada dua spesies?

1. Spesies ni.
Nampak sedap kan weh..? Terliur pulak tengok gambar ni. Teringat lagi masa Sern balik Perak dulu, mama member Sern selalu gak buat makanan ni.. Sedap tau! Tapi Sern tak gemar sangat. Tak tahu kenapa. Btw, thanks mak cik! 

2. Spesies ni pulak.
(Gambar tak dapat nak diilhamkan ler) 

Senang cerita adalah spesies air. Bukan air paip, bukan air Bio Aura, bukan juga air Coke. Okay. Ada faham? Mesti tak an?
Yang boleh membunuh adalah spesies yang kedua tu. Ini adalah hasil pengetahuan daripada rakan yang berasal dari Sabah bagitahu. Yang ni adalah hasil daripada sejenis air. Air ini diperbuat daripada air mayat dan satu lagi dari racun tumbuh-tumbuhan serta dijampi dengan ritual khusus. Lontong dari air mayat selalunya dicampurkan dengan makanan atau air. Kadang-kadang mereka juga masukkan ke dalam makanan atau bahan mentah (sejuk) seperti nenas ke, apa ke. Asalkan dimakan. Air yang diperlukan hanya sedikit tetapi kesannya perghhh. Kesannya adalah perut buncit serta tiada selera makan. Lontong dr tumbuh-tumbuhan pula berbeza sedikit di mana kesannya mengeringkan paru-paru jika termakan dan menjadi kurus kering seperti terkena penyakit TB. Dapat korang bayangkan?




Moral of the story :So, apa yang penting, hormatlah budaya orang lain kalau bertandang ke negeri orang okay? Jangan bawa sikap lu langsi lu mati ko tu. Erk. Ada kaitan ke? Point actuali, dimana kita berada, kita kena ubah cara pembawaan kita. Jangan la kalau datang tempat orang, kita ikut cara kita. Salah la tu kan? Macam Sern, kalau kat Terengganu, Sern follow la budaya orang. Time kat Sarawak, Sern ikut pula budaya sini. Kan senang hidup macam tu. Saling hormat menghormati. Takda la orang nak bagi kita benda tak elok tu. okay, sama-sama la renungkan.Selamat beramal.kih3..

13 comments:

  1. yaw!!mayat??hadoyai..nasib baik tak makan lontong sangat..hehehe..biasa r sern..yg jelik tuh penambah perasa dan juga penyedap..:)

    ReplyDelete
  2. lontong apakah itu??? masih x dapat...

    ReplyDelete
  3. @nurathirakaman - hahha... jangan tertipu..lontong kedua yg bahaya...

    @pianist tuan toshi- erk...lontong tu dihasil melalui air mayat yang telah lama...huhu...fhm?

    ReplyDelete
  4. wow lontong air mayat...gelilak dengar...

    ReplyDelete
  5. Hoo tau2 lontong yg pewot moncet tu kan? Hahahah.. G tmpt org jd ler mnnusia ada adab bukan biadab.. Sekian..

    ReplyDelete
  6. erkk..takut ja dengan lontong ni..bahaya tul kan dik..hehe

    ReplyDelete
  7. hmm , tak pernah makan lontong T.T
    hihi ^.^

    ReplyDelete
  8. Betul benda tu bro. Ada juga yang sengaja nak test kita, atau nak test lontong dorang tu kuat ker tak.. tapi apapun, seperti kata bro, kalau nak ke mana2 pun, cuba hormati budaya yang lain...

    ReplyDelete
  9. huhh.... lontong ayaq mayat..?? seram nya....

    ReplyDelete
  10. Fuh macam dasat je Sern lontong spesies ke-2 tu..


    Senang cerita masuk kandang kambing janganla kita nak tunjuk ngauman singa kita pulak ye dak?

    ReplyDelete
  11. ingat lontong yg monyet tu...

    ReplyDelete
  12. @ribena- aah...air mayat..huhu...mungkin kan bakteria2 tu..tu sbb jd mcm tu...

    @yusuf- betul tu bro!!

    @nafisa81 - ada ke tu...?

    @sis ellen- sis mesti lagi arif kan...hehe..

    @sally- mujur tk pnah makan lontong..sedap lontong yg makanan tu...

    @LC- tu la...kena pandai jaga pembawaan kita la kan...

    @;liyana- liyana gak pandai..ehehhe..

    @tiha- memang gelik..ehehe.

    ReplyDelete

Doakan Sern jadi kurus!